Ktorý prípravok je vhodný na histamínovú intoleranciu a odvodnenie?

    • Otázka pre lekárnika
    • Alergia
    18. 05. 2022

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať aké doplnky alebo vitamíny je vhodné užívať pri histamínovej intolerancií ? tak isto sa chcem spýtať na produkty na odvodnenie nakoľko odkedy mám problémy s HIT moja váha išla rapídne hore a telo mi pravdepodobne zadržiava vodu ..takže by som prijala niečo na prečistenie a odvodnenie organizmu

    vopred ďakujem

    Dobrý deň,

     

    ďakujem za otázku.

     

    Odporúčam Vám užívať REVICOLIN kvasinky Kluyveromyces + PEA 30 kapsúl. Odporúča sa 1 alebo 2 kapsuly denne. V úvode, počas14 dní sa odporúča užívanie 2 x 1 kapsula denne (1 ráno a 1 večer). Neskôr, od 15. dňa obvykle postačuje 1 kapsula ráno, prípadne podľa potreby. Ďalšou možnosťou je používanie prípravku DAOSiN

     

    Na odvodenie Vám odporúčam FORFEMINA SLIM 60 kapsúl. Obsahuje extrakt z horkého pomaranča, extrakt z pŕhľavy, extrakt z čierneho korenia, zinok, chróm.  Odporúčané dávkovanie je  2x denne zapiť 1 kapsulu dostatočným množstvom vody, neužívať súčasne 2 kapsuly naraz. Neodporúča sa piť kávu pred alebo hneď po užití prípravku. Je potrebbné ho vyskúšať, uvidíte ako vaše telo naň zareaguje. 

     

    Pri bezhistamínovej diéte sa musí dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj na tie, ktoré pôsobia ako uvoľňovače alebo blokátory DAO: alkohol, čierny čaj, zelený čaj, energetické nápoje.

    Zakázané potraviny:

    Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).

    Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.

    Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.

    Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.

    Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.

    Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok. Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.

    Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.

    Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.

    Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj. Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá.

    Povolené potraviny:

    Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).

    Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.

    Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.

    Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.

    Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.

    Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.

    Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma. Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.

    Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.

    Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.

    Podotýkame, že uvedený zoznam je len informatívny. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať sám na sebe. Na základe toho si vytvorí vlastný zoznam a konzultuje ho s lekárom. Zopár dobrých rád: Uprednostňujte čerstvé potraviny. Stravu si pripravujte hlavne doma. Potraviny nenechávajte dlho mimo chladničky. Vyhýbajte sa konzervantom a hotovým potravinám. Nejedzte potraviny, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám.

    Zdroje: Hrubiško, M.: Histamínová intolerancia, známa neznáma. 2016


     

     

    S pozdravom  a želaním krásneho dňa

    PharmDr. Lenka Balážová

    odborný zástupca BENU SK 77

     

     

    šipka PharmDr. Lenka Balážová

    Na otázku odpovedala PharmDr. Lenka Balážová , BENU SK 77, s.r.o. zobraziť odpoveď skryť odpoveď

Spýtajte sa priamo nášho lekárnika alebo lekára Späť do poradne