HIT a mliečne výrobky

    • Otázka pre lekárnika
    • Alergia
    03. 03. 2023

    dobrý deň ktoru susenu náhradu mlieka by ste odporučili pre histaminika.

    Dobrý deň,

     

    ďakujem za otázku.

     

    Pri bezhistamínovej diéte sa musí dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj na tie, ktoré pôsobia ako uvoľňovače alebo blokátory DAO: alkohol, čierny čaj, zelený čaj, energetické nápoje.

    Obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená) patria medzi povolené potraviny, ktoré môžete jesť aj pri histamínovej intolerancii. Kokosový nápoj je tiež vhodnou alternatívou, kt. by ste mohli užívať pri HIT, rovnako aj mandľové mlieko a ryžové mlieko.

    Zakázané potraviny:
    Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).
    Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.
    Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.
    Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.
    Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.
    Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok.
    Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.
    Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.
    Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.
    Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj.
    Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).


    Povolené potraviny:
    Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).
    Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.
    Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.
    Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.
    Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.
    Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.
    Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma.
    Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.
    Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.
    Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.
    Podotýkame, že uvedený zoznam je len informatívny. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať sám na sebe. Na základe toho si vytvorí vlastný zoznam a konzultuje ho s lekárom.

    Zopár dobrých rád:
    Uprednostňujte čerstvé potraviny.
    Stravu si pripravujte hlavne doma.
    Potraviny nenechávajte dlho mimo chladničky.
    Vyhýbajte sa konzervantom a hotovým potravinám.
    Nejedzte potraviny, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám.

    Zdroje: Hrubiško, M.: Histamínová intolerancia, známa neznáma. 2016

     

     

     

    S pozdravom  a želaním krásneho dňa

    PharmDr. Lenka Balážová

    odborný zástupca BENU SK 77

     

     

    šipka PharmDr. Lenka Balážová

    Na otázku odpovedala PharmDr. Lenka Balážová , BENU SK 77, s.r.o. zobraziť odpoveď skryť odpoveď

Spýtajte sa priamo nášho lekárnika alebo lekára Späť do poradne